3 Nisan 2016 Pazar

CESARET



Cesaret; kişinin karşılaştığı herhangi bir güçlükle baş edebileceğine inanarak, elindeki tüm olanakları akıl ölçüsünde kullanmak olarak tanımlanabilir. Günümüzde bu kelimenin sayısız tanımı yapılmaktadır. Ancak çoğu defa, cesaretin yanlış tanımlandığı da söylenebilir. Örneğin cesaret, akılsız bir şekilde, gücün yetmeyeceği bir duruma karşı koymak değildir. Düşünün ki bir adam cesaretli olduğunu iddia ederek bir aslan kafesine girmiştir ve aslan tarafından feci şekilde parçalanmıştır. Bu adamın sahip olduğu şeye cesaret demek mümkün müdür? Elbette ki hayır. Adamın yaptığı sadece bir ahmaklık, bir akılsızlıktır.


   Cesaretten ayrı düşünülemeyecek bir kavram vardır ki o da mantıktır. Mantığını kullanarak zorluklara veya korkulara karşı koyabilen insan cesaretli insandır. Cesaret, insanların başarıya ulaşmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Bir işi başarmanın en temel yolu, o işi başarabileceğine inanmak ve o işe başlama cesaretini göstermektir. Cesur insan, başarmak istediği herhangi bir işin veya uğraşın olumsuz sonuçlarını düşünmez. Düşünse bile, bu olumsuzluklara göğüs gerebileceğini bilir ve gözü kara bir şekilde hedefine odaklanır. Cesaretsiz insanların başarıya ulaşması ise çok zordur. Cesaretsiz insan daima pimpiriklidir. Ya olmazsa, ya başaramazsam, ya bana bir şeyler olursa, ya zarar edersem korkuları ile yaşar. İçinde sürekli bu korkuları barındırdığı için de zafere götüren yola yolcu olamaz. Cesaret, doğuştan gelebileceği gibi, sonradan da öğrenilebilecek bir yetidir. Zayıf duygularını bastırmaya çalışan insanoğlu, bu zayıf noktalarını güçlendirme yetisine sahiptir. Cesaretin zıt anlamı olan korkuyu yenmenin en güzel yolu, korkulan şeyin üstüne gitmek ve onu yaşamaktır. Örneğin uçağa binme korkusu olan birinin bu korkusunu yenebilmesi için uçağa binmesi şarttır. Bir kere buna cesaret edebilirse, büyük ihtimalle o korkusunu ortadan kaldırabilecektir. Ancak bu zayıf duygusunun üzerine gitmeyip, uçaktan uzak kalmayı tercih ederse, ömür boyu o korkuyla yaşamak zorunda kalacaktır.



   Yapımız gereği, hepimizin korkuları bulunabilir. Ancak önemli olan, korkularımızın üzerine giderek bunları yenmek ve cesarete sahip olmaktır. Cesur insanlar toplum içinde sevilir ve sayılırlar. Her yerde hürmet görürler. Cesaretin meyvesi başarıdır. Cesareti çok olanın, başarısı da bol olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder